Biodiversiteit
Biodiversiteit gaat over het bewaren van de variatie in de natuur. Over de soortenrijkdom aan planten en dieren. Sommige insecten zijn voor hun voortbestaan afhankelijk van specifiek één of slechts enkele inheemse plantensoorten. Vroegbloeiende planten bieden nectar en stuifmeel aan bijensoorten die vroeg uitvliegen. Met die wetenschap op zak geniet je toch extra van het ontluikende voorjaar in je tuin?
Ecologisch
Vogels en insecten in de tuin zijn gezellig en leuk om naar te kijken. Ze leveren daarnaast een bijdrage aan het ecosysteem. Sommige dieren zijn uitstekende biologische bestrijders. Lieveheersbeestjes zijn bijvoorbeeld dol op luizen. Vogels, padden en egels eten graag slakken. Met bessen en een waterpartij lok je ze. Een gat in de schutting is geen probleem, maar juist een fijne toegangspoort.
Water
Water is een must in een natuurlijke tuin. Een drinkschaal voor de vogels is wel het minste. Met je eigen tuin kun je bijdragen aan het waterbeheer. Je kunt de regenpijpen afkoppelen zodat niet al het water direct in het riool verdwijnt. Een regenton, wadi of vijver dient als natuurlijke buffer. Erg fijn in tijden van droogte. Bovendien trekken ze libellen, kikkers en salamanders aan.
Inheemse planten
Inheemse planten trekken insecten aan en zijn belangrijk voor de biodiversiteit. Behalve dat hebben ze ook voor jou als tuineigenaar belangrijke voordelen. Met een variatie aan inheemse plantensoorten krijgen ziektes minder kans. Marij weet precies op welke plek welke plant het beste gedijt. Planten die passen bij het vochtgehalte en de aanwezige voedingsstoffen in de bodem en bij de hoeveelheid zon, worden vrijwel zelfvoorzienend.
Permacultuur
Marij integreert ook elementen van permacultuur in haar manier van werken. Dit ontwerpsysteem is een antwoord op de problemen van de monocultuur van de laatste decennia. Het zet de natuurlijke bronnen als water en zon slim in. Met winst voor de tuin en jezelf. Klimplanten bij een serre bijvoorbeeld. Die leveren schaduw in de zomer en laten zonnewarmte door in de winter. Of dode bladeren gewoon laten liggen. Dit mulchen gaat onkruid tegen, levert voedingstoffen en beschermt tegen vorst en uitdroging.
Eetbare tuinen
Groenten en kruiden zijn een waardevolle aanvulling in je tuin. Niets smaakt lekkerder dan wat je zelf hebt zien groeien. Je hoeft echt geen aparte moestuin te hebben. Kruidenspiralen geven veel mogelijkheden in een kleine ruimte. Veel groenten zijn bovendien prachtig om te zien. Kijk maar eens naar een artisjok. Of rabarber: als je het niet opeet, laat hem dan lekker doorgroeien en geniet van de prachtig rozerode stengel en het krachtige blad.
Natuurlijke ontspanning
Een natuurrijke tuin kan prima onderhoudsarm zijn. Maar als je eenmaal gegrepen bent door wat je ziet gebeuren in je tuin, kan tuinieren zo maar een hobby worden. Met je handen in de aarde werken is een heerlijke manier om te ontspannen. Bezig zijn in je tuin leert je veel over de cyclus van zaaien, groeien, oogsten, tot rust komen en opnieuw ontluiken.
Wil je meer weten over natuurrijk tuinieren?
Bel of mail voor een afspraak. Dan bekijken we samen hoe jij nog meer natuur in je tuin kunt brengen.